DMR Telsiz Kullanımına Giriş -1 

DMR Digital Mobile Radio kelimelerinin kısaltması olarak ticari amaçla ortaya çıkmış ancak avantajları ve internet altyapısı kullanılarak çok kolaylıkla uzak mesafe iletişimine izin verdiği için dünya çapında çok tutulan bir sayısal telsiz sistemidir.

Sayısal telsiz sistemi sesi önce sayısal veriye çevirir. Çevrilen bu ses kalitenin korunması için oldukça yüksek bir boyuttadır. Bu veriyi telsiz yoluyla gerçek zamanlı olarak aktarmak mümkün olmadığı için CODEC denilen bir yazılım veya donanım ile bu ses verisi kodlanır. Yani belli bir algoritmaya göre sıkıştırılır. (zip/rar gibi sıkıştırma işlemleri de benzer işlemlerdir.) Daha sonra bu sıkıştırılmış veri havada oluşabilecek hataların alıcıda düzeltilebilmesi için tekrar işlemden geçirilerek ve gerekli bilgiler eklenerek sayısal modülasyon teknikleriyle alıcıya gönderilir.
DMR sisteminin, TDMA yani zaman bölmeli bir erişim sistemine sahip olması sayesinde tek bir röle ve duplexer ile tek bir frekans üzerinden 2 kanal sunması en temel avantajıdır. Bu sistem 2G cep telefonlarında kullanılan sistemin aynısıdır. Havada 4800 sembol/saniye oranında ham veri transferi yapar. 4fsk modülasyon kullanıldığı için bu hız sembol başına 2 bit olarak hesaplanır ve teoride 9600 baud data transferimiz olur.(pratikte ise daha bile düşüktür.) Gördüğünüz gibi, modern ses kodlama teknikleri sayesinde DMR gibi bir sistem, bilgisayar için aşırı ilkel sayılabilecek bu hızda bile çalışabilmektedir.

Alıntı: TA1MD – Mutlu Dülger

Leave a comment