DMR Telsiz Kullanımına Giriş – 3

Yeni bir telsizi aldığınızda yapmanız gerekenler:

1. Eğer yoksa https://www.radioid.net/register adresinden kendinize bir DMR ID alıyorsunuz.

Bu ID çağrı işaretinizle eşli, Türkiye için 286 ile başlayan bir sayı. Eğer belgenizde bir sorun yoksa, bilgilerinizi düzgün girdiyseniz en geç birkaç gün içinde onaylanacaktır. Hata yapılabilir ancak asla bilerek başkasının ID’sini kullanmayın. Hem kendiniz madur olur hem başkasını madur edebilirsiniz. Eğer aradan bir kaç gün geçmesine rağmen ID’niz onaylanmadıysa dmrturkiye@gmail.com adresine okunaklı bir şekilde belgenizin fotografıyla birlikte mail gönderin, ilgilenilecektir.
2. Telsizinizin yazılımını açıp, her ihtimale karşı mevcut kütüğü/kalibrasyon bilgileri vb bilgileri yedekledikten sonra, Basic Settings/General Settings sekmesine gelip “Radio ID” kısmına bu numarayı yazıyorsunuz. Yanlışlıkla Serial ID kısmına girmeyin.
3. Radio Name kısmına, “TA1MD Mutlu” vb bir formatta isim yazıyorsunuz. Bazı cihazların yeni versiyonlarında bu ismi karşıya otomatik gönderiyor. Yani karşıda kayıtlı olmasa bile ID’nizle birlikte çağrı işaretiniz ve isminiz ekranda görülüyor.
4. TX Preamble Duration Sayısal haberleşme için önemli bir parametre. Konuşmanızın başında küçük bir miktar gecikme katabilir ancak zayıf sinyal şartlarında rölenin sinyalinizi alabilmesi için önemli. 200-300 gibi bir değer ayarlayın. Röleye erişimde sıkıntı yaşarsanız yavaş yavaş arttırın.
5. Diğer özellikleri kişisel zevkinize göre ayarlayın.

Sıra geldi bir kanalı nasıl oluşturacağımıza. Adım adım yapalım

1. Kullanacağınız Talkgroup(lar)’u Contacts/Contact List vb. listeye “Group Call” olarak ekliyoruz. Group Call olmasına özellikle dikkat edin.
2. Herhangi bir kanalda birden fazla talkgroup’u dinlemek istiyorsak Rx list menüsüne geliyoruz ve bir liste oluşturup veya varolan bir listeye birinci adımda oluşturduğumuz TG’leri ekliyoruz. Sıranın bir önemi yok.
3. Channel menüsünden yeni bir kanal oluşturuyoruz. Kanala bir isim verip, rx tx frekansları, CC, TS gibi bilgileri giriyoruz.
4. Contact Name kısmından gönderme Talkgroup’u seçiyoruz. Burada kişiler de çıkacak. Eğer kişi seçerseniz o kanalda mandala bastığınızda tek bir kişiye çağrı(bireysel çağrı) yapmış olursunuz.
5. Rx List kısmından listemizi seçiyoruz. Privacy kısmını OFF / None / Disabled seçiyoruz. Admit Criteria Kısmını “Allways” seçiyoruz. Böylece kanalda ağ üzerinden gelen istasyon varsa bile gerekli durumda lokal olarak üzerine röleye girebilirsiniz.. Ancak başka istasyonların görüşmelerini kesmemeye dikkat etmelisiniz. Eğer röle ağa bağlı değil veya simplex frekans programlıyorsanız “Color Code” seçmenizde fayda var.
6. Ekranda pek çok sayısal sistemle ilgili seçenek göreceksiniz bunları bir sonraki yazımda topluca açıklayacağım.
7. Daha sonra varsa Save tuşuna basıp Zone penceremizi açıyoruz. Burada her bir zone’da görmek istediğimiz kanalları, görmek istediğimiz sırayla düzenliyoruz ve kanalımız kullanıma hazır.

Leave a comment