DMR Telsiz Kullanımına Giriş -4
Ek ayarlar ve Pratik Bilgiler

Cihazların kanal parametreleri ekranında genellikle şu ek ayarlar görünür.
Auto Scan: Cihazın o kanalda programlanan Scan list içindeki kanalları otomatik taramaya almasıdır.

Yani diyelim çok sık takip ettiğiniz 3 kanal var. Bunları taramak istiyorsunuz ancak menüye girip scan opsiyonunu açmak veya yan tuşlara atamaya üşendiniz. yeni bir kanal yaratıp auto scan işaretleyebilirsiniz. Bu kanalı açtığınızda cihaz otomatik olarak programlı listeyi tarayacaktır.

Rx Only: Cihazın o kanalda Tx yapmayacağını belirtir. Sayısal sistemlerde anlık bile mandala dokunulsa cihaz ID’si ekrana düştüğünden, dinleme amaçlı eklediğiniz kanallar var ise mutlaka tıklayın.

Lone Worker: Cihaz periyodik olarak sizden tuşa basmanızı isteyecek basmazsanız alarm yollayacak. Aktive etmeyin.

VOX: Kanalda sesle Tx yapma özelliği olup olmayacağını belirler.

Talkaround: Röle gönderme frekansından gönderme yaparak yakın çevrenizde röleyi dinleyen kullanıcılarla röledeki diğer kullanıcıları rahatsız etmeden görüşme özelliği sunar. Rölenin çekmediği durumlarda frekans değiştirmeye gerek kalmadan görüşebilmeyi sağlar.

Send/ Receive GPS: Telsizde GPS varsa konum gönderme özelliğinin olup olmayacağını belirler. GPS ayarlarını dikkatle yapmadan aktive etmeyin.

Private Call: Kanaldaki bir kullanıcıya bireysel çağrı yapma özelliği.

Private Call Confirmed: Bir telsize bireysel çağrı göndermeden önce telsizin kanalda bulunup bulunmadığını kontrol eder. Eğer karşı telsize ulaşamazsa boş yere gönderme yapmanıza izin vermez. Ancak bu özellik ağ üzerinden çalışmadığı için uzaktaki kullanıcılara bireysel çağrı yapmanızı engeller.

Emergency Alarm ACK: Kanaldaki bir kullanıcı acil durum çağrısı yollarsa telsizin uyarı vermesi özelliği. Açarsanız iyi olur, ileride birgün yardıma ihtiyacı olan birinden haberiniz olur.

Emergency System: Acil bir durumda, acil durum çağrısı gönderen telsizinizin nasıl davranacağına dair ayarlardır. Henüz üzerinde anlaşılmış bir sistem olmadığından şimdilik kapalı bırakabilirsiniz. Yanlış kullanımda oldukça rahatsız edici olabilmekte.

TOT: Mandalın basılı kalması, kulaklıkta sorun oluşması gibi durumlarda telsizin arızalanmaması ve kanalı meşgul etmemesi için ayarlanan süre. 45-60 gibi bir süre yeterlidir.

TOT Rekey: Bunu da yine 3-5 gibi bir değere alırsanız temassızlık gibi durumlara karşı önlem almış olursunuz.

Compressed UDP Data Header: Röle ve ağ yöneticisinin ayarına bağlıdır. Kendisine sorun.

Privacy: Basit bir kripto mekanizması. Özel lisansla alınan bazı cihazlar haricinde önemli bir güvenlik sağlamadığı gibi ID’nizi de gizlemez. Disabled olmalıdır, kullanımı uygun değildir.

GPS System: GPS’in açık olduğu durumlarda hangi ayarı kullanacağını seçersiniz.

————— GENEL AYARLAR —————

Talk Permit Tone: Röleye ulaşmış, röleden gönderme yetkisi aldığınızda cihaz bir ses çalarak bunu size bildirir. Bu sesi duymadan konuşmamanız hem röleye ulaşamıyorsanız boşuna konuşmanızı, hem de erken konuşmaya başlayarak söylediklerinizin kaybolmasını engeller.

Channel Free Indication Tone: Sayısal telsizlerde kuyruk sesi olmadığından karşı kullanıcının mandalı bıraktığını anlamak zor olabilir. Bunun için gönderme bittiğinde telsiz ufak bir sinyalle bunu size bildirir.

Group/Private Call Hang Time: Bir çağrı geldiğinde burada ayarladığınız süre içinde mandala basmanız durumunda çağrı yapılan TG’ye veya size bireysel çağrı yapan kişiye yönelik çağrı yaparsınız. Ağa bağlı rölelerde private call süresi uzun, group hang time süresi ise 0 ayarlanırsa karışıklık olmasının önüne geçilebilir. Aksi halde örneğin kanalda yurtdışında qso yapan iki amatör var. Sizin ise lokal bir qso yapma ihtiyacınız doğdu. Eğer cihazınızda group hang time var ise uzak istasyonların qsolarını bitirmesini ve üzerinden zaman geçmesini beklemek zorunda kalırsınız. Aksi halde cihazınız onların görüştüğü group’a yönelik gönderme yapar ve hem görüşememiş hem de onları rahatsız etmiş olursunuz.

Radio Disable Decode: Uzaktan telsizi bloke etme. Oldukça faydalı bir özelliktir. Böylece röle yöneticisi, eğer cihazınızda, kulaklığınızda bir sorun olur veya ptt mandalı biryere sıkışırsa, çocuğunuz cihazınızı alır rölede şarkı söylerse veya cihazınızı kaybederseniz, ID’nizi engellemek zorunda kalmak yerine basitçe cihazınızı kapatabilir daha sonra tekrar açabilir. Yapılan bu istem dışı transmisyonların eskisi gibi sadece bölgedeki röle kullanıcılarını değil dünyanın farklı yerlerinde pek çok kişiyi rahatsız etme ihtimali olduğundan eskiye göre çok daha önemlidir.

Radio Enable Decode: Uzaktan telsizi açma. Bu ayar varsa mutlaka birlikte açın ki kapatılan telsiziniz tekrar açılabilsin. Bazı cihazlarda disable ayarıyla birlikte açılıp kapanıyor.

Remote Monitor Decode: Uzaktan telsizi dinlemeye alma. Düşmeniz, bayılmanız, trafik kazası, telsizin kaybolması gibi acil durumlarda veya dağcılık, kayak gibi sporlar sırasında kullanıyorsanız cihazınızı faydalı olabilecek bir özellik. Sizden haber alamayan arkadaşlarınız uzaktan telsizinizi göndermeye geçirerek durumunuzu anlamaya çalışabilir. Belki de hayatınızı kurtarabilirler. Ancak amatörler arasında olmaması gerekir ama art niyetli kişilerin sizi dinlemek için kullanmaları mümkündür. Bu durum göz önünde bulundurularak kapatılabilir. Remote monitor duration ayarı ile her bir seferdeki gönderme süresini belirleyebilirsiniz. 30-45 sn gibi bir süre uygundur.

Alıntı: TA1MD – Mutlu Dülger

Leave a comment