DMR Telsiz Kullanımına Giriş – 6
Ayarlarımızı yaptık ama nasıl çağrı yapacağız?

Ayarlarımızı başarıyla yapıp cihazımıza yükledik. İlk testimizi nasıl yapacağız? Artık çağrı yaparken dikkat etmemiz gereken önemli parametrelerden biri de talkgroup’dur.

İlk çağrımız için lokal tg olan 9 nolu tg’yi kullanmamız uygun olur. telsizimizi bu tg’nin bulunduğu kanala alarak mandala basıyoruz. Pek çok telsizde kırmızı ışığın en az 1 kere yanıp söndüğünü göreceksiniz. Bu sırada telsizimiz analog telsizlerin aksine önce DMR röle ile iletişime geçip kanalın uygun olup olmadığını ve kendisinin gönderme izni olup olmadığını soruyor. Eğer ayarlarınızda bir hata var veya olumlu yanıt alamazsa birkaç denemeden sonra bırakıp size bir hata tonu verecektir. Eğer olumlu yanıt alırsa kırmızı ışık sabit yanmaya başlayacak ve eğer programlandıysa kısa bir talk permit tone duyulacaktır. Burada normal çağrınızı yaptıktan sonra sonuna talkgroup 9 diye eklememiz yurtdışında yaygın ülkemizde henüz oturmamış bir usuldür. Cevap verecek istasyon siz mandalı bırakmadan ekrana bakamazsa nereden cevap vereceğini bilemeyebilir. Bu yüzden, “Dinlemede istasyon var mı? burası tango alpha one mike delta, talkgroup 9” gibi bir çağrı karşı amatörün işini kolaylaştırır.

İlk QSO’muzu lokal yaptık sırada yurtdışı. Öncelikle, dediğim gibi tek bilmeniz gereken şey talkgroup. Ülkelerin, bölgelerin, kulüplerin talkgroupları olduğu gibi Worldwide, European, English, Spanish gibi yüzlerce tg var. Bunlara internetten ulaşabilirsiniz. Şuan ülkemize tanımlı 2 TG var. Bunlar 286 Türkiye ve 2860 Istanbul. 286 TG’si Türkiye’de her röleye Statik Talkgroup olarak eklenecek ve yurtdışındaki amatörler tarafından da dinlenen ulusal ID’miz. Bu TG’de yapılacak görüşmelerde birkat daha dikkatli konuşmalıyız ve yabancı amatörleri de düşünerek çağrı işaretlerimizi alışılagelmiş usulde değil, doğrusu olan “tango alpha one mike delta, tango bravo two hotel lima” vb. yani rakamını da ingilizce okuyarak kullanmalıyız. TG2860 ise Istanbul ve yakın çevresinde kurulacak röleler için belirlediğimiz bir nebze daha lokal bir talkgroup.

Statik ve Dinamik Talkgroup Nedir?
Statik Talkgroup, röle yöneticileri tarafından sistem üzerinde programlanan ve rölenin internetten gelen görüşmeleri otomatik olarak yayınlayacağı talkgrouplardır. Örneğin 12345 Talkgroupu statik olarak programlanmış bir röle ne zaman ve dünyanın neresinde olursa olsun TG12345 ‘den birisi konuşmaya başladığında RF olarak bunu yayınlar. Bu sayede zaten TG2860 programlanmış İstanbul rölelerine dünyanın heryerinden her an çağrı yapılabilir.

Bunun aksi ise Dinamik Talkgroupdur. Dinamik talkgrouplar röleye RF yoluyla ulaşan bir sinyal olduğu durumda sistem tarafından belirlenmiş 10-15dk gibi bir süre boyunca aktif kalırlar. Yani siz Belçika’daki bir arkadaşınızla konuşmak istediniz. https://brandmeister.network/?page=talkgroups adresinden Belgium yazarak ülke kodunun 206 olduğunu gördünüz. Cihazınıza bunu yazıp mandala basıp röleye ulaştığınız anda Belçika’da konuşulanlar sizin kullandığınız röle tarafından yayınlanmaya başlayacak. Oradaki rölelerde bu TG206 statik programlı olduğu için onlar sizi duyabilecek. Sizin rölenizde de dinamik tg geçici olarak açıldığı için siz de onları duyabileceksiniz ve böylece iki taraflı qso yapılabilecek.

Eğer çağrı yapacağınız ülke büyük ve pek çok röle bulunan bir bölgeyse ve belirli bir kişiye çağrı yapacaksanız nezaketen daha lokal TG’leri kullanmak uygun olur. Bilmiyorsanız çekinmeyin, usulünce çağrınızı yapın.

Alıntı: TA1MD – Mutlu Dülger

Leave a comment